Storingsdienst: bel ons 24 uur 7 dagen per week

(0575) 20 00 20 info@kimenai.eu

November 2023 Landelijke primeur

Op het terrein van GGnet te Warnsveld worstelt men, net zoals op veel plaatsen in Nederland, met een grotere elektriciteitsvraag dan de nutsbedrijven kunnen leveren. Bij de zoektocht naar maatregelen die de vraag naar energie verlaagd, kwam de projectmanager van GGnet Walter Binnendijk in contact met de Orange Climate Group die een filmpje van de TU uit Delft lieten zien waarbij een gebouw voor een belangrijk deel wordt geklimatiseerd door het toepassen van Fase Overgang Materiaal (Phase Change Materials, ofwel PCM) in de aanzuigopening van de luchtbehandelingskast die het gebouw voorziet van frisse schone lucht. Het genoemde PCM materiaal, de grijze vlakken  op de tekening, zijn elementen  waarin een water zoutoplossing  is opgeslagen. Deze vloeistof heeft dezelfde eigenschap als water dat van vloeibaar naar vast (ijs) kan veranderen.

Met andere woorden, om water van 0 naar 80 graden te verwarmen is net zoveel energie nodig als van 0 graden (vloeibaar) naar -1 graden (vast) te veranderen. Wanneer we deze laatste zin goed begrijpen dan is het duidelijk dat er veel energie nodig is wanneer de vloeistof van vloeibaar naar vast verandert en dat er bij verandering van vast naar vloeibaar veel energie vrij komt.

Ruud Kimenai van Kimenai Installatiebeheer BV is door Walter Binnendijk benaderd met de vraag of hij bekend was met deze toepassing en dat bleek het geval. In zijn vorige werkzame leven heeft hij mede aan de wieg gestaan bij de toepassing van PCM.  Echter was de markt er toen nog niet klaar voor.

Na een uitvoerige verkenning met de betrokken adviseur Bordewijk adviseurs uit Apeldoorn, Orange Climate, Priva regeltechniek  en Dijkhof Bouw uit Klarenbeek heeft GGnet groen licht gegeven voor het toepassen van PCM in de luchtbehandelingskast, welke het te renoveren gebouw De Ruiterhoeve  van verse ventilatielucht gaat voorzien.

In de zomer laten we de PCM elementen ‘s nachts bevriezen door de koudere lucht van buiten door de cassettes te sturen. Hierdoor stolt de PCM-vloeistof. Overdag laten we de lucht van het gebouw door de PCM-elementen gaan waardoor het gebouw wordt gekoeld.

In de winter werkt dit principe andersom.

Voor deze manier van koelen en verwarmen hebben we dus alleen energie nodig om de ventilator te laten draaien die de lucht naar binnen blaast. Het conditioneren van een gebouw vindt dus voor een deel (30%) plaats zonder toevoeging van externe energie. In het geval van GGnet betekent dit dat het gebouw “de Ruiterhoeve” gasloos wordt gemaakt. Waarbij een vermindering van de elektriciteit piekbelasting en een verlaging van het energieverbruik van zeker 30% wordt gerealiseerd. Ook het opgestelde vermogen van de verwarming en koelinstallatie is 30% lager dan gebruikelijk.

Kortom een wezenlijke natuurlijke bijdrage aan de vermindering van de vraag op het terrein van GGnet.

Uiteraard is het na plaatsing van deze luchtbehandelingskast van groot belang dat we de werking en inzet ervan op de voet gaan volgen. Hiertoe worden er diverse sensoren gemonteerd welke via een internetverbinding dagelijks realtime zijn uit te lezen.

Deze monitoring gaat twee jaar plaats vinden en wordt tzt dan ook uitvoerig geëvalueerd.

Het team van Kimenai Installatie beheer BV is trots dat ze na het eerste 100% waterstofproject in Lochem nu alweer een primeur te pakken hebben door, na de TU in Delft, de eerste luchtbehandelingskast in Nederland te mogen plaatsen welke is voorzien van PCM.

Vanzelfsprekend zijn we GGnet te Warnsveld zeer erkentelijk dat zij ons deze kans geven en zo vooruitstrevend durven zijn.

De mening van onze klanten

"Oktober 2024 De eerste paar dagen met de warmtepomp zijn heel goed gegaan. De temperaturen zijn mooi te regelen. Het is in ieder geval al heel fijn om minder herrie te hebben (dat scheelt zoveel). We zijn ook heel blij met hoe (relatief) compact de installatie geworden is en de fijne service/uitleg van de monteurs. "

Familie van Dijke uit Lochem

"Augustus 2024: We zijn zeer tevreden over Kimenai en hun vakkundige medewerkers. Na een goed advies hebben we gekozen voor een full-electric warmtepomp. Voor het plaatsen van de warmtepomp moesten we een omgevingsvergunning aanvragen. Ook was daarbij een geluidsonderzoek nodig. Kimenai zorgde voortvarend voor dit onderzoek. We kregen mede daardoor zonder problemen een omgevingsvergunning. Door de jonge medewerkers is de warmtepomp snel en naar volle tevredenheid bij ons geïnstalleerd. We kijken uit naar een “gasloze” toekomst. Joop en Trees van Roest"

"Juni 2023 Alweer ruim een jaar geleden hadden we voor het eerst contact. Daaruit vloeide voort dat jullie bij ons een hoge temperatuurwarmtepomp en 24 zonnepanelen zouden installeren. Het heeft wel een tijd geduurd voordat het zover was. In december de zonnepanelen en nu net de warmtepomp. We moesten o.a. een tijd wachten voordat de driefasenaansluiting was gerealiseerd door Liander. We zijn heel tevreden en blij met het resultaat. Jullie hebben je heel klantgericht opgesteld door rekening te houden met onze, soms wisselende, wensen. En ook aan kwaliteit van het werk wordt inderdaad veel aandacht besteed. Al onze vragen werden serieus genomen en goed beantwoord. We genieten nu van het resultaat en volgen op de apps hetgeen we besparen. Hartelijke groet, Adri Bramsen"